top of page
Zoeken
  • Dennis Hardes

4 maanden sinds de start van de revalidatie

Het gaat goed. De frequentie van de afspraken in het ziekenhuis/logopedie neemt af. Begin februari het afsluitende gesprek gehad met logopedie. Ik heb nog wat tips meegekregen om stemmen beter te gaan herkennen. Ze gaf als tip om mensen in mijn omgeving te vragen een verhaal voor te lezen. Dat kan ik bijv. opnemen en dan afspelen op een rustig moment wanneer ik echt geconcentreerd kan luisteren. Hiermee kan ik oefenen met het herkennen van de nuances in stemmen. Wat maakt die stem precies die stem? Interessant. Lijkt mij een leuk manier van oefenen.


Ik heb ook weer een nieuwe fitting gehad. Kreeg een andere audioloog dan ik normaliter heb. Ook wel eens goed om met een frisse blik verder te experimenteren. Vind het grappig hoe iedere audioloog een eigen uitleg/visie heeft op het oefenen van spraak. Waardevol om van meerdere invalshoeken tips te krijgen. We hebben nu een programma op mijn CI gezet waar ik de komende weken mee ga oefenen. Minder lage tonen en meer hoge. De laatste jaren hoorde ik alleen nog maar hoge tonen, dus de theorie van de audioloog is dat we dat dan iets meer die situatie moeten benaderen. Dus meer zoals vroeger. Ik had gek hoorverlies. Meeste mensen verliezen hoge tonen, ik dus andersom. Ik heb ook een gekke CI revalidatie want de meeste mensen missen lage tonen (warmte), ik dus meer hoge. Vreemder kunnen we het niet maken.


Ik sta er zelf wel nuchter in moet ik zeggen. Hoop op verdere verbetering qua stemgeluid, maar geniet ondertussen van alles wat ik weer kan. Theater, gewoon spontaan gesprek voeren, muziek luisteren. Ik noem het zelf 'minder asociaal worden'. Best gezellig om weer met mensen te communiceren… de meeste dan. Krijg nu ook alle onzin weer… nou ja laat maar.


Geluidsoverlast

Ik heb weer last van geluid. Dat is lang geleden. Kan natuurlijk mijn gehoor uitzetten, maar met anderen mensen naast me is dat niet praktisch. Wordt nu net als normaal horenden dus weer gek van buren die gaten in muren boren, bouwend Nederland, schreeuwende mensen in de winkelstraat, avondklussers, etcetera. Voel mij weer bijna normaal in die zin.


In de avond als het stil is hoor ik een geluid. Soort zoem, gebrom. Klinkt ergens als lichte regen of stemmen ver weg, maar dat is het niet. Heb nog steeds geen idee wat het is. Afzuiger, koelkast, TV van de buren… of komt het uit mijn ci, t-mic? Ben een soort geluidsdetective geworden. Heb nu ontdekt dat het in de slaapkamer niet hoorbaar is. Dan moet het wel de afzuiger zijn of de koelkast… denk ik.


Hoe het verstaan gaat

Spraakverstaan gaat heel erg goed. Ik scoorde 93% verstaanbaarheid bij mijn laatste hoortest, dus beter kan bijna niet. Zelfs in de kroeg gaat het goed. Niet 93%, maar met spraakafzien, spraak in lawaai functie aan en ik kom echt een heel eind. Fijn! Verstaan met bekenden gaat inmiddels vrijwel zonder nadenken. Bijna normaal geworden. Hoef ze zelfs grotendeels niet meer aan te kijken en het gaat nog steeds goed (behalve als ik moe ben, dan heb ik mondbeeld nodig). Met mensen die ik niet ken is het soms wel inkomen, zeker met mannenstemmen. Blijft iets wonderlijks. Soms begint iemand tegen mij te praten en dan versta ik nagenoeg geen woord. Als ik dan vraag om nog een keer rustig te beginnen dan versta ik alles. Moet gewoon even horen hoe de stem klinkt en dan versta ik het. Ook in groepen. Als ik niet op iemand focus dan versta ik niets. Echt alleen maar gewauwel net als toen ik heel slechthorend was. Zodra ik op een stem focus hoor ik opeens alle stemmen. Echt bijzonder, alsof ik stemmen aan en uit kan zetten. Nadeel hierin is wel mijn spanningsboog… moet echt opletten dat ik niet afdwaal ;-)


Fysiek

Ik heb de afgelopen 2 maanden mijn activiteiten enorm opgeschroefd. Netwerken, bijeenkomsten, theater, afspreken, bellen, meetings, luisterboeken, muziek luisteren, avonden weg… en het gaat allemaal goed. Merk wel dat ik nog erg moe ben na een week met veel activiteiten, maar liever moe van leuke dingen doen dan gesloopt van volhouden. Als ik echt moe ben dan is de kwaliteit van het geluid wat slechter. Metaalachtiger vooral. Is voor mij een soort signaal van ff afremmen. Verder niet schadelijk, maar meer een reminder dat het mij nog steeds meer energie kost om te horen dan een normaal horend iemand.


Praktisch

Het dragen went, al blijft het soms irritant dat het ding los op mijn hoofd zit. Laatst trok ik bijna mijn voordeur aankomend mijn muts van mijn hoofd en daar vloog mijn CI door de lucht. Prachtige boog en mooie crashlanding op de grond. Accu vloog eraf en bleef liggen, De processor had meer ambitie en wilde een verdieping lager landen. Ik verdieping lager zoeken, niet kunnen vinden. Wat bleek, de magneet had redding gegeven en hij hing nog net aan de leuning van het balkon. Nice :-) Verder geen schade. Ben ook met CI naar een wellness geweest. In de sauna's uiteraard afgedaan, maar verder echt bijzonder prettig om met de AquaCase daar rond te lopen en horend te kunnen zwemmen, horend in het bubbelbad, in de douche, etcetera. Echt bizar lang geleden dat ik kon horen tijdens dit soort dingen. Prettig! Merk wel dat ik in het water met grote regelmaat water uit de microfoon moet halen. Druppel erop en geluid is bijna weg. Goed, dan maar niet duiken, whatever :-)


Verdere stappen

In het kader van 'beetje experiment moe' heb ik mijn afspraak met de audicien uitgesteld. We gaan nog kijken wat we met mijn rechteroor kunnen doen, maar ben even klaar met proberen. Na mijn vakantie ga ik langs en gaan we overleggen hoe en wat. Eerst even ontspannen en daarna weer door. Zodra ik weet wat we met mijn rechteroor kunnen doen, ga ik ook weer verder met fittingen in het ziekenhuis.


Vakantie here I come!
88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page