top of page
Zoeken

Cappuccino maakt geluid: 5 maanden na start revalidatie

Door de Corona crisis zou ik soms bijna vergeten dat ik pas 5 maanden een CI heb. Het lijkt door de plotselinge veranderingen opeens veel langer geleden. Alles lijkt nu opeens lang geleden. Soort vóór de crisis en na de crisis gebeurtenissen.


Hoe het nu gaat met horen.

Super, kan niet anders zeggen. Ik ben er helemaal aan gewend en ik merk dat het zich nog steeds ontwikkeld in positieve zin. Verstaanbaarheid was natuurlijk al extreem goed vanaf dag 1, maar merk dat het steeds minder moeite kost. Ik hoef bijvoorbeeld veel mensen niet meer (constant) aan te kijken. Maakt het horen natuurlijker. Nieuwe geluiden vallen mij nog steeds op en dan vooral de kleine geluiden. Het lijkt wel of ik die steeds bewuster oppak. Waarschijnlijk doordat ik steeds meer geluiden kan plaatsen en zo de vreemde geluiden meer opvallen. Zat laatst bijvoorbeeld rustig op de bank met een zelfgemaakte hipster cappuccino (latte macchiato - en ja ik verveel mij soms, ben een halve barista geworden). Iedereen was weg en het was super rustig, maar ik hoorde een heel zacht 'gesis'. Wat bleek, dat waren de luchtbelletjes in de melk die knapte. Serieus, dat maakt geluid?? Maar zo extreem goed pik ik dus geluid op.


De rust op straat vind ik momenteel fantastisch. Hoor alle vogels nog beter, geritsel van blaadjes, voetstappen… wandelen is nog steeds ontdekken en dat is heerlijk nu er zo weinig lawaai is van auto's en mensen op straat.


Wij hebben het geluk gehad dat wij in de week voordat alles op slot ging nog op vakantie zijn geweest. 13 maart was onze laatste dag in Centerparcs en dat was ook de dag dat veel Corona maatregelen in werking gingen.


Vakantie met een CI is leuker dan zonder. Natuurlijk de gesprekken die ik nu normaal kan voeren met mijn vriendin en dochter, maar zeker ook met dingen regelen, bestellen, activiteiten, etc. En natuurlijk zwemmen met gehoor. Mijn aqua case is super. Veel relaxter zwemmen met mijn dochter omdat ik nu kan horen wat ze zegt. Ben wel een attractie met die aqua case in het zwembad. Kinderen kijken, ouders staren… en ik staar soms terug. Vind de aqua case / mic in praktische zin met zwemmen wel kwetsbaar. Dat koordje van de aqua mic blijft aan je natte lijf plakken waardoor bij elke kleine beweging de mic afvliegt. Had op gegeven moment dat koordje om het pootje van mijn bril gekruld waardoor het beter blijft zitten (en er nog vreemder uitziet). Nadeel is dat ik dan altijd met bril moet zwemmen. Hoofdband zal helpen, maar om daar nu altijd mee te zwemmen. Tsja, ben ik nog niet over uit.


Aan het dragen zelf ben ik inmiddels gewend. In het begin voelde het heel kwetsbaar alsof de processor elk moment af kan vliegen. Nu kan ik zelfs hardlopen en hij blijft gewoon zitten. Op straat wordt ik inmiddels minder aangestaard en dat komt vooral omdat er niemand op straat is. Er zijn zoveel mensen die nog nooit, maar echt nooit een CI hebben gezien. Veel mensen denken dat de mic echt aan mijn hoofd vast zit of zelfs met een plug in mijn hoofd zit. Verbaasd zijn ze dan als blijkt dat het een magneet is. Het blijft een gewild gespreksonderwerp voor velen en dat is prima natuurlijk. Ik leg het graag uit.


Werken & solo apparatuur

Ik ben extreem blij dat ik afgelopen jaar mijn CI heb gekregen. Alle meetings zijn op dit moment online, netwerken online met 30 man… geen idee hoe ik dat goed had kunnen doen zonder CI. Daarbij veel ad hoc afspraken en had nooit voor alles een tolk kunnen vinden. Nu kan ik met hulpmiddelen heel goed meekomen. Verstaan vanaf de speakers van een computer is lastig en kost mij teveel moeite (ook voor veel goed horenden trouwens). Ik gebruik daarom een aantal hulpmiddelen. Ik heb een CI van AB (de Q90) en gebruik momenteel de Compilot en de CI Connect. De Connect maakt een bluetooth verbinding met met telefoon of laptop. Zelf gebruik ik hem alleen met mijn telefoon. Vind het irritant dat ik elke keer een nieuwe koppeling moet maken met een apparaat. Ik kan namelijk niet 2 apparaten tegelijkertijd koppelen. De Connect met mijn Macbook Pro werkt niet vlekkeloos. Verbinding wordt regelmatig verbroken en geen idee waarom. Groot nadeel vind ik persoonlijk dat de Connect alleen op die immense accu kan. Vind dat qua draagcomfort te groot/zwaar op mijn oor. Draag daarom liever de kleine accu's. Gelukkig heb ik ook nog een Compilot van toen ik nog Phonak hoortoestellen had. Die koppel ik met een kabeltje aan mijn laptop en dat werkt echt perfect. Andere kunnen mij dan ook beter verstaan dan met de Connect. Voordeel vind ik ook dat ik de Compilot gewoon af kan doen en niet wordt lastiggevallen door mijn telefoon bijvoorbeeld als er iemand belt en ik juist rustig wil werken. Lekker om verschillende opties te hebben. Voordeel van mijn handicap is dat ik goed ben in spraakafzien. Dus zelfs bij een slechte verbinding kom ik nog een heel eind. De Connect vind ik wel super voor muziek luisteren. Iphone leg ik gewoon ergens neer of stop hem in mijn broekzak en kan dan heerlijk muziek luisteren. Zo fijn dat dit überhaupt weer mogelijk is.


Zodra de face to face wereld weer actief wordt gaan we kijken of er meer apparatuur is waar ik baat bij kan hebben. Iets voor vergaderingen bijvoorbeeld of grotere groepen. Moet nog steeds een afspraak inplannen bij de audicien om te kijken wat we met mijn rechter oor gaan doen. Maak nu geen gebruik van mijn rechteroor, maar misschien kan hier nog iets mee. Gezien de huidige beperkingen qua afspreken heb ik dit maar op de lange baan geschoven. Het gaat nu met alleen een CI heel goed. Mocht er nog wat meer mogelijk zijn dan is dat een cadeautje voor later.


Voor alle lezers die nu in een revalidatie zitten, net geopereerd zijn of van wie de operatie is uitgesteld, ik hoop van harte dat jullie snel aan de beurt zijn en goed kunnen revalideren.89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page