top of page
Zoeken
  • Dennis Hardes

De tweede gehoortest en oefenen, oefenen, oefenen.

Donderdag, week 2 van mijn revalidatie.

Het gaat goed en ik blijf stappen zetten. We zitten qua oefeningen nu echt in de moeilijkste categorie waarbij goed horenden ook hun volle aandacht nodig hebben. Vandaag ook de tweede hoortest gekregen. Uit de test blijkt ook dat ik vooruitgang boek. Er wordt op 3 niveaus getest (3 volume niveaus). Normaal spraak niveau, harder en zachter. Vorige week scoorde ik op op zachter 89% en dat kwam omdat mijn CI 10 minuten daarvoor harder was gezet. Het zachter was dus eigenlijk mijn normaal. Met de test van vandaag scoorde ik weer 89% alleen nu dan op normaal gespreksniveau. Het volume is nu dus perfect voor deze fase. Op zachter scoorde ik 78% wat goed is en op harder scoorde ik nu 76% en dat was vorige week 62% dus mooie stap vooruit.


Enige wat even lastig was is met welk programma ik de test ging doen. Ben verschillende programma's aan het proberen om te kijken met welke ik het lekkerste kan horen omdat ik het gevoel heb wat hoge tonen te missen. Programma 3 heb ik gisteren de hele dag gebruikt en die heeft 2 soort aanpassingen in de hoge tonen. Programma 1 is het basisprogramma en heeft 1 aanpassing in de hoge tonen. Ben met programma 1 de hoortest gaan doen. Tijdens de training erna bleek dat ik met programma 3 toch iets beter kan verstaan. Goed, prima en dat zien we dan wel in de volgende hoortest. Vind de % verder niet meer echt belangrijk, want scoor al bijzonder goed en mij gaat het nu om persoonlijke voorkeur en fijnafstelling.


Wel raar idee dat dit de laatste revalidatie was in het LUMC. Maandag is de overdracht naar de logopedie praktijk in Leiderdorp en dan daar nog 2 weken dagelijks oefenen. Heb uiteraard nog genoeg afspraken in het LUMC staan, maar geen trainingen meer.


Ben dus echt blij met hoe het gaat. Heb nu al een mooi resultaat, beter zelfs dan sommige CI gebruikers overall halen. En dan te beseffen dat het wel een jaar kan duren voordat je je max bereikt qua horen. Er is nog zoveel te ontdekken, te leren en te verbeteren. Ben ook heel benieuwd wat we straks met mijn andere oor gaan doen. Op rechts hoor ik alleen nog wat hoge tonen dus dat zou iets kunnen aanvullen wat ik voor mijn gevoel nu niet genoeg hoor. Misschien dat een cross hoortoestel beter is (eigenlijk een microfoon die het geluid ook doorgeeft aan je CI maar dan vanaf rechts om aan 2 kanten te kunnen horen… kort door de bocht uitleg). Laatste week november gaan we testen of ik met mijn huidige/oude hoortoestel beter kan verstaan dan zonder.


Het muziek luisteren heb ik op een laag pitje gezet. Merk dat het teveel vraagt en vind spraak leren nu even belangrijker. Muziek komt wel. Klinkt nu al deels aangenaam en straks tijd en energie steken in een apart muziekprogramma. Merk nu dat alles is ingesteld op het onderdrukken van bijgeluiden, afvlakken voor piek volume etc, dat is niet handig voor muziek luisteren.


Vrijdag, zaterdag en zondag

Ik merk dat ik vooral de behoefte heb om bij te komen. Oefenen heb ik deze 3 dagen alleen gedaan met 1 op 1 gesprekken. Ben blij dat ik weer redelijk normaal slaap en blijf verwonderd door het weer kunnen horen. Grappige is dat ik vaak vergeet dat ik weer meer kan horen. Ben zo gewend om bij voorbaat al te weten dat ik iets niet kan verstaan of volgen dat ik ook in veel situaties geen moeite meer deed. Vrijdag ging ik naar Specsavers om mijn bril weer in normale proporties te laten brengen (had hem laten aanpassen i.v.m. operatie) en zat daar te wachten. Merkte wel dat er gesprekken waren, maar vergat te luisteren. Toen had ik opeens het besef dat ik het weer grotendeels kan volgen. Grappig hoe dit werkt. Ben trouwens niet weer gewoon horend, want dat denken sommige mensen. Ben nog steeds slechthorend en zal dat ook blijven, maar heb nu een hulpmiddel waarmee ik aanzienlijk meer kan horen dan de laatste 15 jaar en dat is geweldig.


Maandag

Vandaag de overgang naar Leiderdorp voor logopedie. De aanpak hier spreekt mij aan. Verstaan gaat bij mij al heel erg goed, dus we gaan vooral de focus leggen op de klanken waar ik nog moeite mee heb. Hiervoor gaan we dus op zoek, naar waar ik nog moeite mee heb. Top, voelt nu nog meer als echt revalideren. Wil ook graag het maximale eruit halen. Zou nu al prima kunnen leven met het huidige resultaat, maar heb het gevoel dat er meer in zit. De focus ligt dus nu op klanken en die zijn voor horenden zelfs lastig. Voor mij is het even wennen qua oefenen, want zodra ik focus op het hele (vaak fictieve) woord verstaan dan mis ik soms de klank en moet nu juist volledig de focus leggen op de klank. Dit vraagt dus flinke concentratie.


Dinsdag en woensdag

Oefenen gaat prima. Ik maak bijna geen fouten als ik goed concentreer. Doel is nu natuurlijk om die klanken er zo goed in te krijgen dat ik met steeds minder moeite (concentratie) kan luisteren. Ik heb het idee dat dit wel goed gaat. Ben een niveau minder moe dan vorige week. Beter slapen helpt, maar denk ook dat het geluid went. Vandaag, woensdag, testte ik voor de grap even zonder ci en alleen met mijn rechter hoortoestel in. Zo heb ik een aantal maanden van het afgelopen jaar rondgelopen. Hoe dan?!? Echt zo zacht, zo weinig geluid… zo extreem bagger qua kwaliteit. Ci is top :-) Ik ben nu eigenlijk al door de oefenmap heen bij logopedie dus we gaan wat maatwerk oefeningen doen. Prima, maak het maar lekker moeilijk zou ik zeggen. Het meenemen van co-therapeuten begrijp ik alleen niet zo goed nu. Ik oefen ter plekke met de logopedist en de co heeft niet zoveel te doen eigenlijk. Is meer voor het thuis oefenen. Vandaag was ik er ook alleen en dat was prima. Heel veel oefeningen gedaan vandaag. Nu zit ik weer in het LUMC voor een fitting. Kijken of we de afstelling nog iets beter kunnen krijgen. Heb programma 3 op mijn ci nu als favoriet, dus dit vraagt om nog meer experimenten.


Overall vind ik dit nu een leuke fase. Omdat het in het begin zo extreem snel ging qua verstaan miste ik bijna het gevoel van revalideren. Nu we op de details zitten voelt het gek genoeg meer als oefenen en het maximale doen. Raar is dat eigenlijk. Komt denk ik vooral doordat er voor de operatie heel hard is gehamerd op die revalidatie en zeker ook de co-therapeuten. Ik besef mij dat voor veel nieuwe CI dragers het traject er heel anders uitziet als het misschien iets minder snel gaat als bij mij. Qua emotie is het ook een reis. Ik heb dagen waarop het opeens heel helder binnenkomt wat ik allemaal heb gemist. Dagen dat ik juist weer alle mogelijkheden zie. Maar vooral veel dagen in het hier en nu. Focus ligt echt op vandaag en een klein beetje op morgen.


Vind het trouwens super dat mijn blog zo goed wordt gelezen. Dank ook voor alle leuke reacties per mail en in real life. Het is een kleine wereld (blijkt) en kom met regelmaat mensen tegen in het ziekenhuis waarvan ik denk, he die heb ik ook online gezien.


Goed, nieuwe fitting vanmiddag, morgen en vrijdag weer hoortrainingen en we gaan lekker door zo :-)86 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Josine
Nov 20, 2019

zo gaaf om dit allemaal te lezen. Het geeft mij meer inzicht in het proces dat ik nog moet starten. Morgen de eerste onderzoeken. Echt Dennis, een groot dankjewel!!

Like
Post: Blog2_Post
bottom of page