top of page
Zoeken
  • Dennis Hardes

Zaterdag 19 januari - redelijke dag

Bijgewerkt op: 30 jan. 2019

Dit was achteraf gezien een redelijke dag en dat voelt goed. De emoties wisselen elkaar af. Regelmatig schieten de tranen in mijn ogen, korte momenten, maar ik laat het maar toe. Het is ook gewoon kut punt. Gelukkig kan ik ook nog lachen en ik ben heel blij met mijn dames. Jennifer en ik zijn samen verdrietig en liefdevol, maar pakken het samen ook praktisch aan. Elle is gewoon lief en laat mij lachen en houd mij ook lekker in het hier en nu. Zij verwacht gewoon een normale dag, dus dat is het dan ook. Merk wel dat ik hoog in mijn stress zit. Moet bewust zo nu en dan heel diep ademhalen en dan zakt het weer weg. Blij dat dit werkt.


Jennifer is ‘s ochtends gewoon gaan sporten en ik was dus alleen met Elle. Ging gelukkig goed. Begrijp natuurlijk niet altijd wat ze bedoelt, maar we kwamen er wel uit. ‘s Middags zijn we in de winterkou gezellig naar de kinderboerderij gegaan. Lekker ravotten. Ondanks dat ik nu zo goed als doof ben wil ik wel gelijk de normale dingen doen. Het is verleidelijk om de dingen te vermijden die je normaal op gehoor doet, maar weet uit ervaring dat dit averechts werkt. Gewoon doen en als het niet lukt is iedereen eigenlijk wel bereid om moeite te doen. Ben ook gewoon alleen boodschappen gaan doen. Gelukkig is iedere AH medewerker goed opgevoed en krijg je bijna altijd dezelfde vragen. Weet ook welke duidelijk praten en welke niet. Voordeel is natuurlijk dat ik al flink slechthorend was en dus al wat oplossingen paraat heb.


Moeilijk moment is wel wanneer ik mijn zussen en fam via de app vertel wat er is gebeurd. Gelukkig begrijpen ze allemaal goed de impact en krijg ik full support. Moet ook opeens nadenken over ondersteuning. Dinsdag hoortest en kno arts bezoek, maar heb natuurlijk wel een schrijftolk nodig want wil echt alles meekrijgen wat wordt vertelt en ook Jennifer dit na kunnen laten lezen. Mijn vaste tolk heb ik geappt en binnen een uur was er een geregeld. Top :-)


In het kader van praktisch. Jennifer en ik zijn 2 apps gaan testen. RogerVoice voor bellen en Ava voor face tot face gesprekken. RogerVoice werkte gelijk goed. Heb ‘s middags ook 12 minuten gebeld met mijn zusje en dat was eigenlijk een redelijk normaal gesprek. Alleen nu hoor ik dan niet wat ze zegt, maar kan ik het lezen. Dit werkt verbazingwekkend accuraat. Denk dat 85 a 90% goed was te volgen en dat zonder oefening. Blij mee. Voelt als kleine overwinning.


De Ava app was wel even flink wennen. De app moet leren van een stem dus in het begin totaal niet te volgen. Na wat proberen, klooien en oefenen toen Elle even ging slapen, kregen we ook dit redelijk aan de praat. Eindelijk konden we een soort van gesprek voeren. Heerlijk. Zo belangrijk dat we gewoon even de alledaagse dingen kunnen bespreken. Op gegeven moment had Jen haar telefoon neergelegd en de app stond nog aan terwijl ze dat niet wist. Ik krijg dan gewoon pop-ups op mijn telefoon als er iets wordt gezegd. Leuk, dan kan ik dus gewoon meekijken met wat er wordt vertelt.


Gedurende de dag ben ik veel op internet aan het zoeken naar info. Misschien niet slim, maar het geeft wat rust en realiteit. Gek genoeg zoek ik niet direct naar info over herstel van mijn gehoor, maar meer over een versnelde procedure voor een ci. Auditief geheugen is erg belangrijk om een ci maximaal te laten slagen dus ik heb zoiets van hup, laten we vaart maken. Laten we eerlijk zijn, met mijn normale mate van gehoorverlies kwam ik al in de buurt van een ci dus nu, al zou het nog wat herstellen, helemaal. Wil gewoon een praktische oplossingen en het perspectief weten. Hoop dat ze dinsdag de vervolgonderzoeken gelijk ook kunnen gebruiken voor een (versnelde) procedure voor de plaatsing van een ci. Hoop dat het fysiek mogelijk is bij mij. Ben wel al praktisch aan het nadenken over het revalidatietraject. Maar goed, first things first. Korte termijn oplossingen voor kunnen communiceren en gesprek met kno arts. Ben ook realistisch. De oplossingen die we nu hebben met de app voor communiceren is voor nu ok en als tussenoplossing, maar denk niet dat dit de permanente oplossing gaat zijn en zeker niet voor Elle.


De avond was beter dan verwacht. 2 weken geleden hadden we al gepland om samen uit eten te gaan. Dat zijn we ook gaan doen. Het idee was om een boek mee te nemen en samen lekker eten. Misschien de Ava app even proberen, elkaar gewoon lekker vasthouden en beetje ontspannen lezen en lekker eten. Ik had wel mijn externe microfoon meegenomen en in het restaurant bij Jen omgedaan. Alles op maximaal volume gezet en verbazingwekkend genoeg konden we redelijk goed een gesprek voeren. Zo blij mee. Het was erg fijn om samen even te kunnen ontspannen. Lachen, beetje praten over andere dingen dan mijn gehoor. We hebben allemaal plannen voor het huis en dat hebben we besproken. Natuurlijk ook over mijn gehoor, maar niet de hele avond. Heel fijn om weer echt even verbonden te zijn met elkaar. Moeten we veel vaker doen.

Ben benieuwd of ik met mijn nieuwe audiogram dinsdag nog wat extra geluid uit mijn hoortoestellen kan persen. Moet rechts, mijn tot vorige week slechtste oor, nu opeens als dominante oor gebruiken. Dat is wennen want dit oor deed niet zoveel meer. Links was voor verstaan, rechts voor bijgeluid. Misschien dat dit met wat tijd, aanpassingen en oefenen nog wat beter wordt. Elke 5% winst is nu echt pure winst en beetje extra verstaanbaarheid.

De rest van de avond gewoon relaxt op de bank tv gekeken. In de avond als ik rustig tv kijk dan merk ik niet dat ik slechter hoor. TV kijken deed ik al alleen met ondertiteling want heb in de avond de puf niet meer om te luisteren. In bed voel ik mij ook as usual. Ik was zonder hoortoestellen in al zo goed als doof dus dat is nu precies het zelfde.


Goed, zaterdag was dus een redelijke dag.

Wil het sowieso zoveel als mogelijk per dag gaan bekijken.

Morgen beetje nadenken over mijn werkweek. Nieuwe uitdagingen, maar dat gaat wel lukken. Lang leve de schrijftolken!


73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page