top of page
Zoeken
  • Dennis Hardes

Het uitslaggesprek

Afgelopen vrijdag was het dan zover. Na vele onderzoeken (ben de tel inmiddels kwijt) kreeg ik eindelijk de uitslag. Kom ik in aanmerking voor een CI of niet? Dit schijnt een spannend gesprek te zijn, maar ging er eigenlijk al vanuit dat ik in aanmerking kom. Had geen scenario in mijn hoofd waarin ik niet in aanmerking zou komen. Te positief?


Afgelopen woensdag ben ik teruggekomen van een heerlijke vakantie in Italië. Donderdag werd ik ziek wakker. Jammer. Vrijdag dus met mijn zieke hoofd naar het ziekenhuis, want die afspraak wilde ik absoluut niet afzeggen. Tijdens het gesprek gingen we stap voor stap de verschillende onderzoeken door. De hoor- en spraaktest waren zoals we al wisten dramatisch genoeg om in aanmerking te komen. De CT en MRI scan zagen er goed genoeg uit. Geen grote beperkingen. Het grote nieuws hierin was dat prof. Frijns de oorzaak van mijn slechthorendheid heeft achterhaald. Hij begon de zin met 'dit wist je denk ik nog niet'… Otosclerose. Daar heb ik eerder van gehoord, maar de afgelopen 20 jaar niet in relatie tot mijn gehoor. Nu was het niet relevant voor mijn uitslag gesprek om hier op door te vragen, maar mijn eerste reactie was van 'hoe hebben de artsen dit in het verleden dan kunnen missen?'. Heb al eerder 2 MRI's gehad, een CT en al mijn kno artsen (en dat zijn er flink wat geweest), hebben dit al die jaren niet gezien? Hoe dan? Maar goed, gaan we later nog wel over doorvragen.


Het evenwichtsonderzoek was ok. Rechts functioneert normaal, links is slechter, maar niet heel slecht.


De conclusie is dan ook dat ik in aanmerking kom voor een CI. Goed nieuws dus :-)

Ik krijg een CI op mijn linkeroor. Dit is mijn voormalig goed oor en inmiddels met wat meer volume gek genoeg alweer mijn dominante oor. Rechts was en is zo goed als doof. Gezien mijn evenwichtsorgaan recht ook helemaal normaal is, willen ze liever niet in dat oor opereren. Ik heb nu ook de definitieve keuze gemaakt voor het merk Advanced Bionics. Het was al 95% zeker, maar moest nu ter plekke definitief beslissen. Enige nadeel van AB, of beter gezegd het voordeel van Cochlear, is dat de processor van cochlear echt aanzienlijk kleiner is. Aan het cosmetische gedeelte moet ik straks nog even wennen. Heb niet echt een weelderige haardos waarin mijn CI opgaat.


Heb in het gesprek nogmaals aangegeven dat mijn gehoor iets in beweging is. Het was super dat ik ter plekke een nieuwe hoortest kon krijgen. Mijn gehoor is idd iets verbeterd. Nog steeds dramatisch, maar heb 'wat' volume terug op links. Alle lage tonen zijn wel echt helemaal weg en de hoge moeten op niveau straaljager versterkt worden, maar met iets meer geluid maakt het spraak afzien toch makkelijker. Gek genoeg is rechts alweer wat slechter. Kan de vorm van de dag zijn, boeit niet. Mijn verstaanbaarheid op mijn beste oor is 15%. Dat is net niet voldoende zeg maar (understatement).


Lastige keuze

Kreeg wel gelijk een lastige keuze voorgeschoteld. Als mijn arts, prof. Frijns, mij gaat opereren ben ik pas in sept/okt aan de beurt (in ieder geval na de zomervakantie). Als ik door een andere arts geopereerd wil worden dan kan ik half juni al terecht. Heb gekozen voor prof. Frijns. Al vele jaren hoor ik dat als ik een CI ga nemen dat ik naar het LUMC moet en dan specifiek bij prof. Frijns als zijnde dé expert. Bij die keuze blijf ik dan ook. Ik redt het momenteel ook wel. Ben moe, gesloopt bij tijd en wijle, maar ik red het.


Vind het zelf ook prettig dat ik mij nu beter kan voorbereiden op de operatie. Als zelfstandig ondernemer wordt het een iets lastiger traject aangezien ik niet kan zeggen dat ik 2 maanden thuis ga herstellen en revalideren. Een wat langere aanloop maakt het voor mijn gevoel iets makkelijker.


Goed nieuws dus en als het goed is krijg ik op korte termijn de definitieve datum te horen.126 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1件のコメント


Bob Schwarze
Bob Schwarze
2019年5月28日

Wat een goed nieuws inderdaad! Ik hoop de tijd gaat vliegen. Zet hem op Dennis!

いいね!
Post: Blog2_Post
bottom of page