top of page
Zoeken
  • Dennis Hardes

Horen is raar

Ik riep de laatste 2 jaar al vaak dat ik moe ben. Niet de 'moe' van even lekker uitslapen en weer door, maar echt een niveau lager. Het was geen stress of zoiets dergelijks, maar continue extra moe. Vorig jaar wist ik eigenlijk al dat ik weer actie moest ondernemen op hoorgebied en had een afspraak gemaakt bij Kentalis voor advies. Ik gebruikte steeds vaker mijn externe microfoon ook in 1 op 1 situaties en besefte me dat ik meer hulpmiddelen nodig had. Het traject / de situatie waar ik nu in zit heeft mij ook doen beseffen waarom ik zo moe was. Denk dat ik met mijn mate van slechthorendheid bovengemiddeld actief ben. Ondernemen, presenteren, vergaderen, netwerken, bellen, onderwijs, interviewen, trainingen, workshops, uit eten, verjaardagen, etc etc. I did it all en ook fulltime of meer. Ik riep altijd dat mijn verstaanbaarheid nog behoorlijk goed was, maar begin daar nu toch aan te twijfelen. Ik denk dat mijn brein mij goed voor de gek heeft gehouden.


Hoe? Zelfs nu mijn gehoor (tonen) grotendeels weg zijn denk ik af en toe nog dat het terug aan het komen is. Nu ik weer volume verdraag en terug heb op mijn linkeroor is het makkelijker geworden qua verstaan. Tenminste zo lijkt het. Ik kan sommige mensen bijvoorbeeld weer een stuk beter volgen en daardoor dacht ik dat ik weer meer hoorde. Maar nee. Als ik ze niet aankijk versta ik vrijwel niets. Maar als ik het mondbeeld zie dan 'hoor' ik deels hun stemmen weer. Als ik dan even terugdenk aan toen ik nog iets beter hoorde vraag ik mij af wat ik toen echt nog kon horen. Hoorde ik echt alle stemmen of hield mijn brein mij voor de gek? Denk deels het laatste. Verklaard ook waarom ik steeds vermoeider werd. Mijn brein draaide overuren om alles mee te krijgen. Maf dat ik na 20 jaar slechthorendheid dit nu pas echt volledig besef. Wist natuurlijk wel dat mijn brein een deel invulde, maar dat deel blijkt dus de laatste 2 jaar aanzienlijk groter te zijn dan ik dacht. Als ik mijn hoortoestellen uit had en ik een glas op tafel zette dan hoorde ik dat. Dus niet, echt totaal niet, maar ik herinner mij nog hoe dat klinkt en mijn brein verzint het geluid erbij. En ik heb een intens over the top grote fantasie dus verzin alles erbij (schromelijk overdreven, maar het klinkt lekker). Zat laatst ook wat revalidatie oefeningen te bekijken. Je krijgt een filmpje te zien waarbij iemand een tekst voordraagt. Ik kan dan de tekst die ernaast staat meelezen. Zo kan ik straks wennen aan het nieuwe geluid / nieuwe horen. Als ik nu het filmpje bekijk dan kan ik het redelijk volgen als de persoon een goed mondbeeld heeft. Kijk ik niet en luister ik alleen, dan volg ik geen een woord. Luister ik en lees ik mee dan lijkt het bijna alsof ik het echt hoor. Wat is ons brein toch slim :-)

6 geleden heb ik meegewerkt aan een onderzoek in het VUmc waarbij ze o.a. spraakverstaanbaarheid met hoortoestellen in gingen meten. Ik kwam toen in een ideale rustige situatie tot boven de 90% verstaanbaarheid. Dat was puur op gehoor en dus zonder spraak afzien. Dan is mijn gehoor, los van de sudden deafness, wel extreem achteruit gegaan in amper 2,5 a 3 jaar tijd. Nooit echt bij stilgestaan. Vreemd ook eigenlijk dat je normaliter nooit hoortesten krijgt met hoortoestellen in.


In het kader van omdenken

Eigenlijk is de situatie waarin ik nu zit een uitkomst. De keuze voor een CI was aanzienlijk lastiger geweest met mijn oude gehoor. Vind het fijn om de verhalen te lezen van de mensen die ik ken die al een CI hebben. Heb vele blogs gelezen, tips gehad en lange apps. Echt heel blij mee! Dus dank, Marieke, Bianca, Renske, Annemarie :-)


Een paar weken geleden ben ik naar een CI info avond van 1 van de merken geweest. Advanced Bionics. Dit merk had al mijn voorkeur en dat werd grotendeels bevestigd. Fijn ook om hier weer ervaringsverhalen te horen en grappig dat ik bij alle papieren informatie een A4 kreeg met allemaal foto's van CI dragers die ik kan contacten voor meer info en dat ik daar al 4 mensen van ken. Echt een kleine wereld in die zin.


Laatste onderzoeken

3 weken geleden heb ik de laatste 2 onderzoeken gehad. Een CT scan en een MRI. Prettig idee dat ik dat nu qua onderzoeken in principe klaar ben! Beide scans gingen prima. CT was binnen 5 minuten gepiept. MRI duurde in totaal 45 minuten, maar dat was met infuus voor contrastvloeistof erbij.


Goed, nu dus wachten op de brief met de datum voor het gesprek met dr. Frijns en dat wachten duurt nu al 3 weken. Hoor niks van het ziekenhuis en krijg ook geen reactie op mijn mail. Typisch. Ben namelijk behoorlijk nieuwsgierig naar dit gesprek, want krijg dan te horen of ik definitief in aanmerking kom, welke oor de voorkeur geniet en dé datum. Wil heel graag weten waar ik aan toe ben. Kan nu eigenlijk niks plannen zonder twijfel of voorbehoud. Punt van aandacht is wel dat mijn hoortest opnieuw moet denk ik. Kon 2,5 maand geleden minder volume horen dan nu. Moet wel zeker weten dat ze de juiste data hebben vóór de operatie.


104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page