top of page
Zoeken
  • Dennis Hardes

Jaarcontrole, hoortest en nieuwe hulpmiddelen testen

Het voelt niet zo, maar ik heb inmiddels al ruim een jaar mijn CI. 4 november 2019 ben ik aangesloten en sindsdien weer horend. Niet helemaal goedhorend, maar het komt soms aardig dicht in de buurt. Sinds de vleermuis in de soep is gegaan ben ik weer wat meer slechthorend (mondkapjes, plexiglas schermen), maar dat mag de pret absoluut niet drukken.


Extra hulpmiddelen.

Zodra ik in een drukke omgeving kom of als de hoorafstand erg groot is merk ik dat het lastiger wordt qua verstaan. Ik ben daarom begonnen met het testen van extra hulpmiddelen. Mijn oude Phonak Compilot I gebruikte ik al. Erg handig om verbinding te maken met mijn telefoon en computer. De CI Connect had ik ook al aangeschaft. In de praktijk gebruik ik die weinig. Vind het niks dat ik continue alle oproepen, telefoontjes, notificaties rechtstreeks in mijn oor hoor. Wil helemaal niet constant bereikbaar zijn. De Connect gebruik ik dus eigenlijk alleen voor muziek luisteren op mijn iphone. De Connect koppelen aan mijn laptop is ook niet ideaal, want dan moet ik hem eerst loskoppelen van mijn iphone. Daarbij werkt videobellen (vooral Zoom) helemaal niet goed samen met de Connect. Ik hoor iedereen en niemand hoort mij. Vrij onhandig. Sinds kort heb ik de Phonak Roger Select op proef aangevuld met 2 table mics. Wat een heerlijk apparaat is de Select. De Roger Select is een geavanceerde externe microfoon die ik op tafel kan leggen of bij iemand om zijn nek kan hangen. Dit geeft mijn verstaanbaarheid een enorme boost in groepen. Heerlijk! Met de extra table mics kan ik in grote groepen mijn gehoor letterlijk uitbreiden. Soort hoornetwerk maken. Echt ontzettend blij met deze middelen. Test geslaagd zullen we maar zeggen. De select gebruik ik ook voor verbinding met mijn computer voor videomeetings. Ik verbind de Select dan met een kabel aan mijn computer i.p.v. met bluetooth. Met kabel blijkt stukken stabieler. Ik gebruik hem ook voor TV kijken. Geluid is dan goed. Enige nadeel is dat communiceren met anderen lastig is. Ik kan niet even snel van programma wisselen en moet dan de Select of de tv uitzetten. Best wel onhandig. De Select is ook een uitkomst voor mensen die ik slecht kan verstaan doordat ze onduidelijk of binnensmonds praten. Met de Select kan ik het dan net wel verstaan. Ik ben ook 2 hoortoestellen aan het testen voor op mijn lege oor. Mijn restgehoor is minimaal op mijn lege oor, maar wilde nog wel testen of de Phonak Link iets toevoegt voor mij qua hoorbeleving. Niet echt kan ik je zeggen. Hoor zo weinig dat het niks toevoegt aan verstaanbaarheid. Op zich is het wel prettig om weer even iets van geluid op rechts te hebben, maar full time dat toestel in gaat hem niet worden. De link is dus een gewoon hoortoestel die geluid versterkt, maar die ook samenwerkt met mijn CI aan de andere kant. Kan heel nuttig zijn als je nog restgehoor hebt, maar voor mij eerder een last dan een toevoeging. Als alternatief heb ook een ander toestel op proef en dat is de Naida Cros. Dit is feitelijk niets anders dan een extra microfoon voor mijn CI aan de andere kant van mijn hoofd. Dit blijkt prettig voor mij te werken. Vooralsnog vooral in rustige kleine setting. In drukte werkt het averechts (nog meer herrie). In grotere groepen pak ik eerder mijn Roger Select denk ik dan de Cros.

Nieuwe hoortest en instellingen Het was 10 maanden geleden dat ik mijn laatste hoortest en fitting heb gehad. Samengevat, er is weinig veranderd. Verstaanbaarheid is nog altijd rond de 92% wat heel goed is. Ik ben wel flink vooruit gegaan met verstaan in ruis. Bijna 20% meer verstaanbaarheid. 10 maanden geleden herkende ik wel veel juiste klanken, maar nu dus veel meer hele woorden. Mooie stap vooruit. Ze meten ook per elektrode de drempelwaarde. Dus hoeveel stroom moet 1 elektrode krijgen voor optimale registratie van geluid. Ook hier minimale verschillen. Zo weinig dat ik van de aanpassingen niks zal merken.


Fijnafstelling van mijn CI blijft interessant. Met elke instelling kan ik tot nu toe uit de voeten. Bizar natuurlijk en dat maakt het ergens ook lastig om te bepalen wat de perfecte instelling is. Heb nu gekozen voor mijn laatste instellingen. Meer hoog en iets minder lage tonen. Ik ga hier goed op en ben ook toe aan vastigheid. We hebben nu wat extra programma's erin gezet voor muziek luisteren. 1 met meer lage tonen (mijn oude basisprogramma) en de andere zoals mijn nieuwe basisprogramma. Heb nu in beide muziekprogramma's de afvlakking uit laten zetten. Die begrenst de piekgeluiden wat ten goede komt van spraakverstaan, maar nadelig werkt voor muziek luisteren. Ik ga hier lekker mee experimenteren. In principe ben ik nu weer klaar met testen voor het komende jaar tenzij ik iets gewijzigd wil hebben of dat er iets veranderd. Over een paar weken kies ik mijn definitieve hulpmiddelen en dan ben ik helemaal klaar. Lekker :-) Hoe dan verder Ik betrap mijzelf er wel op dat ik best wel losjes luister, vooral als ik moe ben. Als ervaren slechthorende ben ik vrij vaardig in het spraakafzien. Na ruim 20 jaar afhankelijk zijn van spraakafzien zit dat nog steeds heel erg ingebakken. Moet mezelf soms eraan herinneren dat ik het ook kan verstaan nu. Zodra ik dan goed oplet versta ik het vlekkeloos. Let ik niet op, als ik moe ben bijvoorbeeld, dan schakel ik automatisch over naar spraakafzien en gokken. Sinds ik de Roger Select heb kijk ik weer vaker tv met geluid en ben ik weer meer met luisterboeken bezig. Ik merk dat deze vorm van luisteren, oefenen eigenlijk, nog steeds belangrijk is. Ik kan mezelf in die zin iets meer/vaker uitdagen.


115 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


jschill
Dec 07, 2020

Fijn dat het zo goed gaat,ja is allemaal weer uitproberen.Succes met alles.gr

Like
Post: Blog2_Post
bottom of page