top of page
Zoeken
  • Dennis Hardes

Kwaliteit van het geluid.

Ik ben inmiddels alweer, of 'pas' eigenlijk, 6 weken aan het revalideren. Gek hoe snel het gaat en aan de andere kant raar idee hoeveel er nog moet komen. De piek van de revalidatie qua hoeveelheid afspraken is achter de rug en het is nu vooral zelf doen.


Het resultaat is bij mij natuurlijk heel goed. Zat na 3 dagen revalideren op 89% verstaanbaarheid en na 5 weken op 92%. Volgens mijn professor zit ik nu feitelijk op het niveau van iemand die al een jaar onderweg is (of na een jaar hoopt te staan). Winst heb ik de afgelopen weken vooral geboekt in de hoge en lagere volumes, verstaan met achtergrondruis en in het verstaan van complexere woorden en zinnen (namen, tijden, plaatsnamen, etcetera). Mijn revalidatie is in die zin wel apart, want ik stelde mij in op laag beginnen en stap voor stap omhoog. Ik begon hoog en dat zorgt er nu voor dat mijn focus anders is. Ik ben nu op zoek naar kwaliteit.


Zoeken naar kwaliteit

Verstaan gaat mij dus goed af. In moeilijke situaties redt ik mij prima en veel beter dan gehoopt zelfs. Mijn vragen aan alle professionals gaan daardoor nu steeds meer over de kwaliteit van het geluid. Dat zijn ze niet echt gewend merk ik. Alle materialen om te oefenen zijn bijvoorbeeld gericht op verstaan. Fittingen zijn gericht op verstaan en ook op kwaliteit, maar primair kwaliteit gekoppeld om te kunnen verstaan. Ik loop nu een beetje tegen het probleem aan dat stemmen nog niet goed klinken. Hoor onderscheid tussen stemmen, maar kan niet horen wie praat. Het geluid is laag, beetje geknepen en vaak zelfs wat schor. Dat is gek, want muziek klinkt steeds beter. Ik hoor steeds meer nuances. Piano klinkt redelijk goed, viool ook, ik hoor inmiddels ook de meeste kleine bijgeluiden. Overige geluiden naast muziek verschilt nogal. Best nog veel geluiden metaal-achtig, aan andere ben ik al gewend.


De fittingen hebben mij geholpen. Hoge tonen komen nu beter door, maar nog niet genoeg in stemmen / het effect is laag. Mijn vragen hierover aan de hoorprofessionals zijn blijkbaar apart, want niemand kan mij tot nog toe echt antwoord geven. Mijn logica zegt dat als ik muziek steeds beter kan waarderen, steeds meer tonen hoor, warmte, nuances… waarom lukt dit nog niet met stemmen?

Het blijkt dat er weinig onderzoek naar is gedaan en er ook bijna geen literatuur beschikbaar is over de kwaliteit van bijv. spraak (dus niet verstaan, maar mooiheid). Doel is altijd verstaanbaarheid. En begrijp mij niet verkeerd. Ik ben heel blij en als het zo blijft dan ben ik nog steeds blij (het went al/wel), maar mijn gevoel en logica zeggen dat er meer uit te halen valt. Verstaan is voor mij hogeschool werk en ik ben nu op zoek naar de masteropleiding. De logopediste vind mijn vragen heel interessant. De professor en de audiologen ook en het houd ze bezig. Van 1 van mijn audiologen kreeg ik een studie op gestuurd om inhoudelijk te kunnen lezen. Leuk! De professor wil dat ik een fitting ga doen met iemand anders om de extremen op te gaan zoeken. De logopediste wil dat ik ga testen met een hoortoestel op mijn rechter oor. Ik heb voor de grap mijn hoortoestel op rechts er weer even ingestopt. Dat is apart. Oorstukje zit niet meer lekker en geluid doet pijn aan mijn oor. Ben blijkbaar helemaal afgekickt van een hoortoestel. Goed, weer iets om later naar te kijken. Geen puf voor om hier iets van te vinden.


Kortom: er zijn nogal wat variabelen die van invloed zijn. We gaan testen en proberen. Ik weet natuurlijk ook dat de factor tijd belangrijk is in de revalidatie (wennen aan geluiden). Sommige dingen als spraak hebben misschien meer tijd nodig, maar ik geloof heel erg in meerdere sporen bewandelen. De komende weken tot het nieuwe jaar ga ik in ieder geval niets experimenteren. Even rust en gewoon verder wennen aan wat ik heb. Ik merk dat de factor moeheid ook enorm meespeelt. Hoe vermoeider ik ben hoe slechter het geluid klinkt.


Oefenen gaat nog steeds prima. Luisterboeken zijn leuk en heb steeds vaker lange momenten dat ik gewoon aan het luisteren ben en ik vergeet dat ik moet opletten. Dat is een goed teken, want dit betekend dat het mij minder moeite kost en meer een automatisme aan het worden is.

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page