top of page
Zoeken
  • Dennis Hardes

Vierde hoortest en nieuwe dingen proberen

Mijn gehoor lijkt weer redelijk back to normal. Geen idee wat 'normal' precies is, maar ik kan nu weer beter uit de voeten met mijn oude programma op mijn CI dan met het nieuwe. Dat nieuwe programma is erop gezet, omdat mijn gehoor (gelukkig) tijdelijk wat minder was. Ben ziek geweest en flink verkouden. De artsen begrijpen het zelf niet, maar het komt vaak voor bij CI dragers dat de kwaliteit van het geluid dan minder wordt. Goed, blij met het herstel.


Dinsdag 21 januari

Vandaag een nieuwe hoortest op het program. Het ging goed en wederom een bijzondere score. Op normaal volume (65 db) scoor ik 80% en vorige keer 81%. Op harder volume (75db) scoor ik 90%. Dan zou je zeggen, mijn ci moet dus harder worden gezet. Op zachter volume (55 db) scoor ik bizar genoeg 93%. Begrijpen doe ik het niet. Het wordt nog vreemder want met normaal volume + 55 db ruis erbij scoor ik 89%. Met ruis scoor ik dus hoger dan zonder. Hoe dan? Interessante info voor mijn volgende fitting in ieder geval 7 februari. Je zou kunnen zeggen dat de meting dan niet klopt, maar mijn vorige hoortesten waren ook vreemd / niet logisch. Maakt het uit? Niet echt, want de overall conclusie is natuurlijk waanzinnige percentages en een nog steeds stijgende lijn.


We zijn daarna nog op zoek gegaan naar mijn grens. Het doel was om te kijken tot welk niveau ik nog acceptabel kan horen. Normaal volume + 60db ruis scoor ik nog steeds 66%, normaal + 65db ruis 57%, normaal + 70 db ruis 36%. Dus met flinke achtergrondherrie scoor ik pas 'slecht'. Maar niet helemaal natuurlijk, want normaal gesproken zet ik in die situatie met een hoop herrie mijn spraak in lawaai functie aan op mijn CI.


Goed, ben blij met de flinke stijgende lijn. Alleen op normaal volume ben ik gelijk gebleven, maar op hoger volume 11% verbeterd en lager volume 1% sinds december. 93% is natuurlijk een prachtig resultaat. Meer dan ik had durven hopen überhaupt en al helemaal na 2,5 maand.


Volgende stap

Nu mijn gehoor weer soort van normaal is ga ik de stap zetten naar de audicien om te kijken of ik baat heb bij een toestel op mijn rechteroor. Vermoed van niet, maar dan wil ik de cross testen (functioneert als extra microfoon voor je CI). Tijdens mijn volgende fitting wil ik het gaan hebben over soloapparatuur. Ik maak inmiddels gebruik van de Connect en soms nog mijn oude compilot, maar ben benieuwd of ik baat heb bij een vergadertool. Denk het wel.


De dagelijkse praktijk

Ben nog steeds een attractie voor velen. Blijft bizar hoe mensen ongegeneerd kunnen staren . Meestal geen problemen mee, maar soms denk ik echt bij nummer 20 'oh kom op man, doe dan een beetje je best om stiekem te kijken'. Sommige dagen valt het ook meer op dan andere dagen dat mensen kijken. Ben blij met de aqua case en sport hier mee. Moet nog wel even kijken wat het beste gaat werken. Denk dat ik een hoofdband moet gaan gebruiken. De mic valt nu met regelmaat af bij plotselinge bewegingen en dat is irritant. Wel fijn dat ik ook met de aquacase daarna de douche in kan stappen. Zo bizar lang geleden dat ik iets kon horen tijdens het douchen. Voegt het iets toe het weer kunnen horen onder de douche? Nope, echt helemaal niets, maar ik kan het weer dat is het haha.


In grote groepen is de verstaanbaarheid nog lastig. Afstand is wel een ding en veel mensen die elkaar net niet laten uitpraten gaat echt te snel voor mij. Alle andere situaties gaan eigenlijk gewoon goed. Drukke ruimtes, 1 op 1, vergaderingen, gesprekken in kleine groepen en zelfs bellen. Moet wel zeggen dat het bellen weer enorm wennen is. In mijn brein moet het nog inzinken dat ik weer kan bellen. Stukje onzekerheid speelt ook mee. Bellen was altijd een gok van lukt het net wel of net niet. Net niet was altijd niet leuk. De CI connect vind ik prettig om mee te bellen. Wat lastig blijft zijn onduidelijk pratende mensen. Daar heeft iedereen moeite mee en ik dus ook. Groot nadeel vind ik dat je altijd een oproep ik je CI krijgt als de telefoon overgaat. Waarom zou ik altijd dat ik mijn oor willen horen?? Telefoon krijgt ook prio t.o.v. muziek bijvoorbeeld. Zou willen dat ik dat zelf kon bepalen. Vind de grote accu (die al echt groot is) met daarbij de connect eraan wel echt monsterlijk groot. Mijn processor moet ik dan met regelmaat weer goed op mijn oor zetten. Ik gebruik dus ook nog heel veel de kleine accu's en daarbij dan mijn compilot. Dit is ook fijn, kunnen kiezen wat het beste past bij de situatie. Komende vrijdag ga ik voor het eerst weer naar het theater. Toneelvoorstelling. Ben benieuwd hoe dat gaat. Afgelopen weekend had ik een premiere van een korte film met daarbij ook een Q&A met de acteurs op het podium. Dat kon ik bijna helemaal verstaan. Geluid van de film ging ook redelijk al was dat door de ondertiteling erbij was lastig om echt te bepalen wat ik hoorde en kon meelezen. Update: theater ging super. Kon nagenoeg alles verstaan. Top!


Muziek gaat ook goed. De stemmen klinken echt anders en herken ze niet, maar kan de muziek waarderen. Lekker om weer rond te kunnen lopen met muziek aan. En helemaal relaxt dat ik dat kan streamen naar mijn CI. Klassieke muziek blijkt wel nog wat bruggen te ver. Zoveel nuances die ik dan toch mis waardoor het niet goed klinkt. Dit valt te oefenen, denk ik, maar heeft geen prio.


Stemmen horen/herkennen blijft vreemd. Hoorde van de week een nummer van Herman van Veen en dat klonk echt als Herman van Veen. Waarom herken ik die stem wel? Hele karakteristieke stem natuurlijk en ook vaak gehoord, maar van mijn fam en friends zou je dan ook wat verwachten. Geeft mij wel het idee dat ik dit kan trainen. Maar hoe? Blijft een ontdekkingstocht.


96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page